Padel en voetbal op het dak in Charleroi

Wie ‘Charleroi’ zegt, denkt aan oude industrie, het fotomuseum, basketbal of voetbal. Maar wij zeggen volmondig: sporten op het dak van Decathlon natuurlijk! Sinds december 2019 kunnen de inwoners van Charleroi en omstreken padellen en minivoetbal spelen op een zekere hoogte.

© Bureau Architecture Arbre d’Or – Photographe : Garrincha

Een hoogtepunt rijker

Op een totale oppervlakte van 5000 vierkante meter platte daken liggen 5 padelvelden, nog eens 5 minivoetbalvelden én een rooftop bar. Makkelijker wordt het dus niet voor de sportliefhebbers: een uitrusting kopen in de sportwinkel op het gelijkvloers en enkele minuten later hoog in de lucht sporten en zweten.

Charleroi is duidelijk een hoogtepunt rijker want, naast Decathlon Barcelona, is het de enige Decathlon-winkel die dergelijke faciliteiten heeft. Dat wist Paul Magnette te vertellen voor de eerste steen werd gelegd in een video. Bij gebrek aan sportinfrastructuur in de regio daagde de stad Charleroi Decathlon namelijk uit om géén ‘gewone winkel’ te bouwen maar inventief uit de hoek te komen, met dit pareltje als gevolg.

No Roof To Waste in actie

Het dak werd overigens bedekt met Derbigum SP FR door de dakdekkers van DSB (Derbigum Services Belgium). Dit uiterst robuuste dakmembraan is geschikt omwille van de combinatie en de specifieke ligging van de twee wapeningen, die de dakbaan een grote dimensionele stabiliteit en een goede scheur- en perforatieweerstand verlenen.

Derbigum werd gekozen door het architectenbureau Atelier de l’Arbre d’Or. In het magazine ‘Roof’ van Embuild verduidelijkt architect Etienne Frankart zijn keuze: “In de wereld van de bouw bieden sommige bedrijven referentieproducten aan die zich al vele jaren hebben bewezen op het gebied van efficiëntie, prestaties en duurzaamheid. In het Atelier de l’Arbre d’Or stellen we een bepaald type membraan voor op basis van de samenstelling, de rol van het dak en bepaalde uitvoeringsmogelijkheden. Voor de Decathlon-winkel in Charleroi hebben we, rekening houdend met de complexiteit van deze verschillende criteria, gekozen voor de installatie van een meerlaags waterdichtingsmembraan van Derbigum.”

Dit project is een duidelijke vertaling van de ‘No Roof To Waste’-strategie: het optimaal gebruik maken van de schaarse ruimte die we hebben. Die filosofie en denkwijze resulteert in enorm veel opportuniteiten voor architecten en promotoren om geen enkel plat dak nog onbenut te laten…

Key Figures

Derbigum product: Derbigum SP FR
Totale oppervlakte gelegde Derbigum membranen: 5000 m2
Opdrachtgever: Decathlon Charleroi
Architect: Atelier de l’Arbre d’Or
Dakdekker: Derbigum Services Belgium

Ontdek al
onze systemen

Derbigum waterdichtingsmembranen beschermen jouw gebouw onder alle weersomstandigheden.

Vind een future-proof dakdekker bij jou in de buurt

Zij dragen bij tot de circulaire economie