Een knap staaltje duurzame woningbouw

In de Deense gemeente Lyngby-Taarbæk staat het geavanceerde woongebouw Skovbrynet Lyngby, ook wel BaseCamp genoemd. Het gebouw heeft meer dan 20.000 vierkante meter groene ruimte – waarvan 7.300 m² op het dak – en bestaat uit 786 woningen. Het werd in 2020 bekroond tot Deens “Gebouw van het jaar”, mede dankzij z’n fenomenale vijfde gevel: het dak. Recent sleepte het project ook de Green Cities Europe Award 2023 in de wacht.

Photograph : Flemming

Klimaatvriendelijk gebouw

Al sinds de start van het project lag er een sterke focus op groen. Het oude gebouw op het perceel werd gesloopt en de niet-geclassificeerde bakstenen en betonpuin zijn hergebruikt als opritten en landschapsvulling.

Daarnaast wordt regenwater opgevangen en vertraagt afgevoerd, staan er 750m² aan zonnepanelen op het dak en wordt afgezogen lucht hergebruikt voor het verwarmings- en ventilatiesysteem. Het voldoet dan ook volledig aan de energie-eisen volgens de Deense bouwvoorschriften van 2015.

De slangachtige vorm en het op- en aflopende verloop van het gebouw bieden unieke buitenruimtes, met tuinvoorzieningen, woonruimtes en recreatieve voorzieningen op de binnenplaats.

Groendak in harmonie met de omgeving

Het dak van het hoofdgebouw heeft een loop- en wandelroute van 800m dat leidt naar verschillende uitkijkpunten en terrassen om te genieten van de prachtige vergezichten.

Om deze prachtige buitenruimtes te kunnen realiseren op het dak, werd er gekozen voor de robuuster Derbigum GC WW waterdichtingsmembranen met dubbele wapening en wortelwerende eigenschappen. “De hoofd-aannemer wilde zeker zijn van een goede kwaliteit, ook al waren er concurrenten met goedkopere alternatieven. Daarom koos hij voor Derbigum”, aldus Peter Kranz, directeur van EuroTag, officiële verdeler van Derbigum in Denemarken.

Photograph : Flemming

Key Figures

Derbigum product: Derbigum GC WW
Totale oppervlakte gelegde Derbigum membranen: 12.143 m²
Opdrachtgever: BaseCamp Student Real Estate / BYR
Aannemer: JFP / Max Bögel
Architect: Lars Gitz Architects
Dakdekker: Multi Tag Enterprises A/S

Ontdek al
onze systemen

Derbigum waterdichtingsmembranen beschermen jouw gebouw onder alle weersomstandigheden.

Vind een future-proof dakdekker bij jou in de buurt

Zij dragen bij tot de circulaire economie