Skiën op het dak van een energiecentrale

Het lijkt voor velen een droom, maar in Kopenhagen is het werkelijkheid: op de waste-to-energy centrale Amager Bakke kan je sinds 2018 skiën, wandelen en klimmen. En daar zit Derbigum voor iets tussen.

© BIG Bjarke Ingels Group

Project van architect Bjarke Ingels

Het project Amager Bakke, Amager Slope of Copenhill werd ontworpen door Bjarke Ingels Group (BIG). ‘Starchitect’ Bjarke Ingels is wereldberoemd en wist al overal op deze aardbol immense projecten te verwezenlijken met een focus op duurzame en functionele gebouwen. De Deense Bjarke Ingels Group heeft bureau’s in New York, Londen en Kopenhagen.

Diens opdracht? Van de meer geïndustrialiseerde buitenwijk van Kopenhagen een echte sportieve en recreationele trekpleister maken. Amagar Bakke is uniek omdat er zowel afval wordt verwerkt, energie wordt opgewekt én het dak dus vele nieuwe functies kreeg. Zelf zegt Ingels in een Copenhill documentaire dat duurzame, functionele gebouwen meer kansen bieden, plezieriger zijn en de aantrekkingskracht van steden enorm vergroten. Ingels noemt Amager Bakke een hybride, tussen gebouw en landschap.

“Dit project past helemaal in onze visie om platte daken niet zomaar te percipiëren als een dak boven je hoofd, maar als een functioneel verlengstuk van het huis waar je woont, het gebouw waarin je werkt of de stad waarin je leeft. No Roof To Waste, dus! Met dit project voegen we nog een internationaal gerenommeerd gebouw toe aan onze lijst met afgewerkte gebouwen.”

– Derbigum CEO Grégoire Morel

Derbigum als duurzame basis

Voor de complete waterdichting van dit innovatieve project met verschillende functies werd gekozen voor Derbigum. De dakdekkers van Multi Tag Entreprise gebruikten het enorm robuuste en wortelwerende waterdichtingsmembraan Derbigum GC WW (ook uiterst geschikt voor groendaken!). Ons Derbigum GC WW membraan is aan de bovenzijde voorzien van twee gescheiden wapeningen: glasvlies en niet-geweven polyester. Hierdoor krijgt het product een perfecte dimensionele stabiliteit én een uitstekende scheur- en ponsweerstand. De meer dan 50.000 jaarlijkse bezoekers kunnen zich in de komende + 40 jaar – zo robuust en duurzaam zijn Derbigum-producten –  dus zonder zorgen op avontuur wagen op de Copenhill.

Prijzenpakker

Het Copenhill-project won in 2021 de architectuurprijs World Building of the Year. Volgens jurylid Paul Finch verdient het project deze prijs omdat het de rol van architectuur perfect invult in een wereld van recyclage en zero carbon. Verder is de jury ervan overtuigd dat het project geen ‘Not In My Backyard’ (NIMBY) maar eerder YIMBY-gevoelens opwekt. Het motiveert architecten en designers om verder te denken en voor ideeën te vechten en het doet ons eraan herinneren dat gebouwen ook gewoon fun kunnen zijn!

Key Figures

Derbigum product: Derbigum GC WW
Totale oppervlakte gelegde Derbigum membranen: 13.000 m2
Opdrachtgever: Copenhill
Architect: BIG, Bjarke Ingels Group
Dakdekker: Multi Tag Entreprise

Ontdek al
onze systemen

Derbigum waterdichtingsmembranen beschermen jouw gebouw onder alle weersomstandigheden.

Vind een future-proof dakdekker bij jou in de buurt

Zij dragen bij tot de circulaire economie