Zwemmen op het dak van Brussel

Het ultieme vakantiegevoel? In een zwembad plonzen natuurlijk. Zwembaden vind je niet enkel in die Spaanse villa onder de zon, maar ook in steden. In Barcelona, Londen of New York zijn rooftops al langer hotspots om te zonnen of te dansen, maar ook om te zwemmen. Het is nog nét niet de infinity pool van Marina Sands Bay in Singapore, maar ook Brussel heeft met het JAM Hotel een rooftop-zwembad.

© Photo : Oana Crainic – Arch.Olivia Gustot

Trekpleister, het hele jaar door

Het JAM Hotel ligt in een hippe wijk rond de Louizalaan in Sint-Gillis en was een brutalistisch kantoorgebouw en erna even een kunstschool. Het hotel heeft een eigen restaurant, een Japans kuuroord ‘Atsukan’ en een rooftop bar, dat werd vormgegeven door de bekende interieurarchitect Lionel Jadot. Maar de grote eyecatcher van diezelfde rooftop is het meterslange verwarmde zwembad. Het zwembad wordt verwarmd tot 28 °C en is daarom het hele jaar door toegankelijk. Toeristen genieten dus van een verfrissende (of verwarmende) duik met een prachtig, bijna 360° zicht op Brussel en ver daarbuiten.

Voor het ontwerp van dit geheel vernieuwde hotel, inclusief het zwembad als trekpleister, nam het JAM Hotel architect Olivia Gustot onder de arm. De Brusselse mocht ook het prachtige Hotel Le Berger in Elsene vernieuwen. Ook dit hotel heeft een eigen zwembad, voor de zwembad-liefhebbers onder ons.

Derbigum: waterdicht betrouwbaar

Gustot stond voor de aanleg van het zwembad voor een uitdagende opdracht: hoewel de betonnen structuren van het originele gebouw werden behouden, moest het dak intens worden verstevigd. Hiervoor koos architect Olivia Gustot niet toevallig voor Derbigum SP FR, want de twee wapeningen verlenen de dakbaan een grote dimensionele stabiliteit en een goede scheur- en perforatieweerstand. In bouwenenwonen.net zegt ze hier zelf het volgende over:

“Mijn team en ik ontwerpen voornamelijk hedendaagse architectuur, met veel platte daken. Voor de waterdichting kiezen we steevast voor Derbigum omdat het betrouwbaar en zeer eenvoudig te plaatsen is, ook voor de details en de afwerkingen. In dit geval ook de perfecte oplossing gezien de zware belasting die op de waterdichting kwam”.

De dakbanen zelf werden zorgvuldig geplaatst door AM Expert Construct, uit Zaventem.

Key Figures

Derbigum product: Derbigum SP FR
Totale oppervlakte gelegde Derbigum membranen: 500 m2
Opdrachtgever: Jam Hotel
Architect: Olivia Gustot
Dakdekker: AM Expert Construct

Ontdek al
onze systemen

Derbigum waterdichtingsmembranen beschermen jouw gebouw onder alle weersomstandigheden.

Vind een future-proof dakdekker bij jou in de buurt

Zij dragen bij tot de circulaire economie