Urban farming op het dak van Brusselse Foodmet

In 2013 startte de bouw van een nieuwe voedingshal op de site van het slachthuis van Anderlecht: de Foodmet. 3 jaar later werd het gebouw uitgebreid met een “urban farm” op het dak, een Europese primeur op vlak van stadslandbouw! Op het dak van ongeveer 4.000m² werd een stadsboerderij ingericht waar jaarlijks naar schatting 30 ton vis gekweekt en duizenden kilo’s seizoensgroenten en -fruit geteeld.

©www.melvinkobe.com pour BIGH

Investering in duurzame voeding

De bouw van Foodmet kadert in het globale Masterplan Abattoir 2030, een ambitieus stadshernieuwingsplan om de slachthuissite van de wijk Kuregem in Anderlecht volledig te herwaarderen. De eigenaar van de slachthuissite, Abattoir nv, heeft dankzij een subsidie van EFRO (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling) de gelegenheid gekregen om zijn filosofie inzake de korte keten in de voedselvoorziening nog verder door te trekken en een stadsboerderij in te richten. De subsidie werd gebruikt om het dak van de Foodmet te verstevigen, die de gedroomde plek bleek te zijn voor “urban farming”: het kweken van groenten, kruiden, fruit, vis, … in een stedelijke omgeving.

©www.melvinkobe.com pour BIGH

Uithangbord voor de circulaire economie

Bij de bouw van deze stadsboerderij werd uitsluitend gewerkt met recycleerbare bouwmaterialen, die probleemloos elders hergebruikt kunnen worden. Ook op vlak van dakbedekking werd er gekozen voor de meest rendabele oplossingen. Bovenop het bestaande dak van de markthal – bestaande uit beton, dampscherm, isolatie en waterdichting met leislag – werd in de eerste plaats een nieuwe onderlaag Derbicoat HP geplaatst.

Een deel van het dak werd aangekleed met glazen serres. Hier diende eerst een nieuwe betonlaag gestort te worden en er werd dan ook gekozen voor een waterdichting Derbigum GC 4 mm, die speciaal voor dergelijke toepassingen ontwikkeld werd en een grotere weerstand heeft dan andere dakbanen.

Voor de andere, zichtbare delen van het dak werden Derbipure waterdichtingsmembranen geplaatst. Deze witte reflecterende roofing op plantaardige basis heeft een Cradle-to-Cradle certificatie, wat volledig past in de filosofie van dit circulaire project!

Bovenop deze duurzame investeringen maken ook de biologische filter van het gesloten watersysteem en de klimatisatie van de voedselmarkt door de overtollige warmte van de koelinstallatie van het Abattoir een perfect uithangbord van de circulaire economie.

Key Figures

Derbigum producten: Derbicoat HP, Derbigum GC 4mm & Derbipure
Totale oppervlakte gelegde Derbigum membranen: 2000 m²
Opdrachtgever: Abattoir nv
Architect: Building Integrated Greenhouses (BIGH)
Dakdekker: DSB

Ontdek al
onze systemen

Derbigum waterdichtingsmembranen beschermen jouw gebouw onder alle weersomstandigheden.

Vind een future-proof dakdekker bij jou in de buurt

Zij dragen bij tot de circulaire economie