Duurzame upgrade voor buurthuis in Vorst

Het Buurthuis van de Sint-Antoniuswijk in Vorst maakt deel uit van het collectieve geheugen van de wijk. Om deze plaats terug tot zijn recht te laten komen, werd een architectenbureau aangeschreven om een nieuw gebouw te ontwerpen en het bestaande een grondige, maar vooral duurzame renovatie te geven.

© Filip Dujardin

Heropleving van de buurt

Van het hart van de wijk, het Sint-Antoniusvoorplein, opnieuw een ontmoetingsplaats maken en de sociale samenhang in de wijk herstellen: dat was het doel van dit bouw- en renovatieproject. Om dat doel te verwezenlijken heeft de gemeente niet enkel het bestaande buurthuis laten renoveren, maar werd er ook een volledig nieuw gebouw uit de grond gestampt om de buurtbewoners – van diverse oorsprong – opnieuw dichter bij mekaar te brengen.

De indeling van het vroegere buurthuis werd grotendeels. Het nieuwe, enigszins iconische nieuwe gebouw huist 3 wooneenheden en een gloednieuwe polyvalente zaal.

Gebruiksgemak centraal

Het Brusselse architectenbureau FP architectes werd aangeduid om dit project tot een goed einde te brengen. Door de jaren heen wonnen zij al verschillende architectuurprijzen. Hun ontwerpen worden gekenmerkt door de aandacht die gegeven wordt aan de eindgebruiker. Anderzijds is ook de dimensie van het gebouw in zijn omgeving een zeer belangrijk punt in hun architecturale ontwerpen. Hun projecten worden zo uitgewerkt dat zij zeer energiezuinig zijn. Tegelijkertijd wordt er ook een diepgaande studie uitgevoerd naar de inplanting, de oriëntatie en de materiaalkeuze om het gebouw zo performant mogelijk te maken via de architectuur.

© Filip Dujardin
© Filip Dujardin

Stéphane Faidherbe – oprichter van FP architectes – legt uit: “Onze ontwerpen geven de voorkeur aan een ‘low-tech’ benadering die de gebruikers in staat stelt gemakkelijk controle te krijgen over gebouwen: gebruiksgemak lijkt ons essentieel voor de duurzame ontwikkeling van toekomstige constructies. Dit is een grote uitdaging voor de architectuur van morgen: gebouwen op een verantwoorde manier ontwerpen.”

Ervaring en vertrouwen

Die benadering uit zich niet alleen in hun ontwerpen, maar ook bij het gebruik van materialen. Het duurzame aspect heeft zeker bijgedragen, maar het is vooral dankzij zijn jarenlange ervaring met de Derbigum-dakbanen en de plaatselijke dakdekker Dim Toitures dat Stéphane Faidherbe zonder aarzelen voor Derbigum gekozen heeft.

De doorgang die het bestaande gebouw met het nieuwe verbindt werd voorzien van een groendak. Door de gemakkelijke plaatsing en het onderhoudsgemak werd gekozen voor het groendaksysteem Derbisedum, geplaatst op een Derbigum SP WW wortelwerende dakbaan. Hierdoor wordt het zichtbare deel van dit dak niet enkel esthetisch, het draagt ook zijn steentje (of liever gezegd plantje) bij aan de biodiversiteit in de stad.

Key Figures

Derbigum producten: Derbigum SP WW & Derbisedum
Totale oppervlakte gelegde Derbigum membranen: 1.015 m²
Opdrachtgever: Gemeente Vorst
Architect: FP architectes
Dakdekker: DIM Toiture
Fotograaf: Filip Dujardin

Ontdek al
onze systemen

Derbigum waterdichtingsmembranen beschermen jouw gebouw onder alle weersomstandigheden.

Vind een future-proof dakdekker bij jou in de buurt

Zij dragen bij tot de circulaire economie